Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

СКОРПИД
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
ми аз сьм го пробвал-скопида ми е супер вкусен,понеже аз обичам сухи риби,дракона-сьщо..нещо като костур с морски дьх..готин е за ядене-маха му се грьбната перка и главата с бодлите-като идея-аз за рязане на секви перки ползвам фирмена ножица за ЛАМАРИНА-храсссс

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
да - аз , съм пробвал и морския дракон
реже се главата от гръбтачният шип на долу
коста обезателно се маха - защото отровата идва от там
и моя препоръка филето да е без кожа и всякакъв вид перки
защото долната цяла перка е обсипана с малки шипчета
от рибата почти нищо не остава за ядене , но фактора - че, си оптал ...
реже се главата от гръбтачният шип на долу
коста обезателно се маха - защото отровата идва от там
и моя препоръка филето да е без кожа и всякакъв вид перки
защото долната цяла перка е обсипана с малки шипчета
от рибата почти нищо не остава за ядене , но фактора - че, си оптал ...

Последно промяна от Краси 7650 на Съб Мар 17, 2007 5:16 pm, променено общо 1 път.
Красимир от Балчик
То и трите вида - дракон , скорпид и морска котка се ядат , след кулинарна обработка , ама някой , ако може да даде рецепта за приготвянето им ... пържат ли се , пекат ли се , варят ли се и т. н.
По кръчмите в Ахтопол през лятото винаги може да се хапне скорпид - е как го приготвят за консумация ?
Един въпрос към колегите от морето : Има една риба , дето е по-рядка като улов на въдица ; викат и Морско биволче или Звездоброец . Това яде ли се и дали няма , като другите три вида опасни шипчета по перките ? Аз лично тази риба съм я виждал само на видео и не я знам , затова и питам ?
PP Поздрави на Рибарина за точните и уместни снимки !

Един въпрос към колегите от морето : Има една риба , дето е по-рядка като улов на въдица ; викат и Морско биволче или Звездоброец . Това яде ли се и дали няма , като другите три вида опасни шипчета по перките ? Аз лично тази риба съм я виждал само на видео и не я знам , затова и питам ?

PP Поздрави на Рибарина за точните и уместни снимки !

- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
А бе по принцип всичко дето мърда се яде.Ама с това Морско биволче се озорих ама ето малко снимки

До колкото разбирам англииски това е риба,която се среща в източният Атлантик и в Средиземно море,не била застрашен вид и с доста внушителни размери 40.0 cm TL (male/unsexed; Ref. 7366); max. published weight: 940 g (Ref. 40637)
Ето още една снимка
Ще потърся още инфо и ще ви го пусна после

До колкото разбирам англииски това е риба,която се среща в източният Атлантик и в Средиземно море,не била застрашен вид и с доста внушителни размери 40.0 cm TL (male/unsexed; Ref. 7366); max. published weight: 940 g (Ref. 40637)
Ето още една снимка

Ще потърся още инфо и ще ви го пусна после
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
Hi
Zdraveite kolegi,s niakolko dumi za skorpida.
Predi niakolko godini hvuriahme mreji za kaia,tam izliza6e mnogo ot taia riba,brat mi ia dere6e s rakavici i ia prave6e pane,tova e ne6to vkuso
osobeno s malko magdanos i limon mmm
A kolkoto znam,izbiagvaite da ia pipate s race,kogato bodne boli,a ako 4ovek ima alergia,da se oburne kum lekar kolkoto moje po burzo.
Predi niakolko godini hvuriahme mreji za kaia,tam izliza6e mnogo ot taia riba,brat mi ia dere6e s rakavici i ia prave6e pane,tova e ne6to vkuso

A kolkoto znam,izbiagvaite da ia pipate s race,kogato bodne boli,a ako 4ovek ima alergia,da se oburne kum lekar kolkoto moje po burzo.
-
- научил се да хвърля
Дракон
На дракона му изрязвам само горния ред перки, като изрязвам и малко от самата риба, а после и главата. Махам и червата естествено. Пържи се, поне така го прави съпругата. Вкусен е. Преди седмица бяхме на Обзор. От плажа се ловяха доста илария и платерина. Хванахме и 7-8 писии и няколко малки калканчета - шамарчета. Пускахме ги, а някои хора от плажа се чудеха защо ги пускаме, след като килото им било 25 лева.
Имаше доста рибари и редовно излизаше дракон на тапите за илария. Никои от плажа не ги искаше и ние с това семейство с което бяхме вървяхме с една торбичка и само събирахме дракони
а вецхерта имаше
Изкарах и два скорпида но те бяха хвърлени. Не знам как се приготвят. С лодка изкрахме на три пъте доволно попчета и лихмуси. Ще се опитам да сложа снимки.

Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
- CERRUTI
- сериозен играч
Аз доколкото знам малката гръбна перка е опасна.
Ето какво пише за него:
Обикновено се хваща на дъно, но също така и на плувка и спининг. Има едно черно перце на гръбната перка което съдържа отрова. При убождане, предизвиква обикновено много силна болка и подуване на мястото, бил съм свидетел и на алергичен шок.Човека имаше щастието, да стигне навреме до здравната служба и да оцелее, а с него и аз, защото бях в първите седмици на моята практика, и на около нямаше по опитен.
Лесно може да се обърка с друга риба, поради това, че разпъва перцето си, след като го пипнеш. Казват че е доста вкусен след като му отрежеш перцето с ножичка. Предлага се по рибарските магазини.
Ето какво пише за него:
Обикновено се хваща на дъно, но също така и на плувка и спининг. Има едно черно перце на гръбната перка което съдържа отрова. При убождане, предизвиква обикновено много силна болка и подуване на мястото, бил съм свидетел и на алергичен шок.Човека имаше щастието, да стигне навреме до здравната служба и да оцелее, а с него и аз, защото бях в първите седмици на моята практика, и на около нямаше по опитен.
Лесно може да се обърка с друга риба, поради това, че разпъва перцето си, след като го пипнеш. Казват че е доста вкусен след като му отрежеш перцето с ножичка. Предлага се по рибарските магазини.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: СКОРПИД
Добро утро на всички рибари! Със скорпидата, човек трябва да е много внимателен. Аз лично, я хващам с дебел парцал при откачането, след това си я пускам в морето,без да я наранявам много, по живо - по здраво, да си ходи. Иначе, си е много красива рибка. Чувала съм от приятели-рибари, че я дерат, махат и бодлите, чистят я, а след това я пържат, панират, осоляват, правят филета от месото й, ставало много вкусно. Аз не съм пробвала.
С морските кучета и лапини, нямам проблем, хващам си ги с ръка, само лапината бучи малко, но не е отровна. Моята котка ги яде с удоволствие, пържени или варени.
С морските кучета и лапини, нямам проблем, хващам си ги с ръка, само лапината бучи малко, но не е отровна. Моята котка ги яде с удоволствие, пържени или варени.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
Re: СКОРПИД
много си сантиментална към скорпидите,голяма вкусотия са,но и голяма игра да се очистят,жените са милозливи, майки, но за скорп. никаква жал,в тиганя