СКОРПИД

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

ми аз сьм го пробвал-скопида ми е супер вкусен,понеже аз обичам сухи риби,дракона-сьщо..нещо като костур с морски дьх..готин е за ядене-маха му се грьбната перка и главата с бодлите-като идея-аз за рязане на секви перки ползвам фирмена ножица за ЛАМАРИНА-храсссс :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Снимки на морски котки имам само една.Бат Милен ми я прати още миналата година
Изображение
Аз само миналата пролет правих някакви опита да хвана такова животно,но годината беше ялова и не хванах нищо по-значително.
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 256
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm

Мнение от Краси 7650 »

да - аз , съм пробвал и морския дракон
реже се главата от гръбтачният шип на долу
коста обезателно се маха - защото отровата идва от там
и моя препоръка филето да е без кожа и всякакъв вид перки
защото долната цяла перка е обсипана с малки шипчета
от рибата почти нищо не остава за ядене , но фактора - че, си оптал ... :wink:
Последно промяна от Краси 7650 на Съб Мар 17, 2007 5:16 pm, променено общо 1 път.
Красимир от Балчик
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1064
Регистриран на: Съб Юни 03, 2006 12:36 am
Местоположение: София

Мнение от Trias »

То и трите вида - дракон , скорпид и морска котка се ядат , след кулинарна обработка , ама някой , ако може да даде рецепта за приготвянето им ... пържат ли се , пекат ли се , варят ли се и т. н. :roll: По кръчмите в Ахтопол през лятото винаги може да се хапне скорпид - е как го приготвят за консумация ?

Един въпрос към колегите от морето : Има една риба , дето е по-рядка като улов на въдица ; викат и Морско биволче или Звездоброец . Това яде ли се и дали няма , като другите три вида опасни шипчета по перките ? Аз лично тази риба съм я виждал само на видео и не я знам , затова и питам ? :D

PP Поздрави на Рибарина за точните и уместни снимки ! :D :D :D
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Нямам никаква представа нито как се приготвя скорпида или пък за Морското биволче (Uranoscopus scaber ).За него за пръв път чувам,а и не намирам никакви негови снимки в нета
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 256
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm

Мнение от Краси 7650 »

Морското биволче - наистина рядко се среща с въдица не съм го хващал - рибарите в Балчик го хващат на мрежи и по нялой път изкарват по някоя бройка - и ги хърлят - не съм чувал още някой да е ял от него :smt017
Красимир от Балчик
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1152
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 1:11 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

А бе по принцип всичко дето мърда се яде.Ама с това Морско биволче се озорих ама ето малко снимки
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
До колкото разбирам англииски това е риба,която се среща в източният Атлантик и в Средиземно море,не била застрашен вид и с доста внушителни размери 40.0 cm TL (male/unsexed; Ref. 7366); max. published weight: 940 g (Ref. 40637)
Ето още една снимка Изображение
Ще потърся още инфо и ще ви го пусна после
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 256
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:03 pm

Мнение от Краси 7650 »

е казвайте - някой , ял ли е , от морското биволче :lol:
Красимир от Балчик
Аватар
AJden
новобранец
новобранец
Мнения: 16
Регистриран на: Чет Юни 28, 2007 10:57 am
Местоположение: bulgaria

Hi

Мнение от AJden »

Zdraveite kolegi,s niakolko dumi za skorpida.
Predi niakolko godini hvuriahme mreji za kaia,tam izliza6e mnogo ot taia riba,brat mi ia dere6e s rakavici i ia prave6e pane,tova e ne6to vkuso :) osobeno s malko magdanos i limon mmm
A kolkoto znam,izbiagvaite da ia pipate s race,kogato bodne boli,a ako 4ovek ima alergia,da se oburne kum lekar kolkoto moje po burzo.
веско
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: Пет Юни 29, 2007 7:08 am
Местоположение: Шумен

Дракон

Мнение от веско »

На дракона му изрязвам само горния ред перки, като изрязвам и малко от самата риба, а после и главата. Махам и червата естествено. Пържи се, поне така го прави съпругата. Вкусен е. Преди седмица бяхме на Обзор. От плажа се ловяха доста илария и платерина. Хванахме и 7-8 писии и няколко малки калканчета - шамарчета. Пускахме ги, а някои хора от плажа се чудеха защо ги пускаме, след като килото им било 25 лева. :?: Имаше доста рибари и редовно излизаше дракон на тапите за илария. Никои от плажа не ги искаше и ние с това семейство с което бяхме вървяхме с една торбичка и само събирахме дракони :lol: а вецхерта имаше :drinkers: Изкарах и два скорпида но те бяха хвърлени. Не знам как се приготвят. С лодка изкрахме на три пъте доволно попчета и лихмуси. Ще се опитам да сложа снимки.
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1646
Регистриран на: Съб Юни 09, 2007 9:15 pm
Местоположение: СОФИЯ-Кристиян Атанасов

Мнение от CERRUTI »

Аз доколкото знам малката гръбна перка е опасна.
Ето какво пише за него:
Обикновено се хваща на дъно, но също така и на плувка и спининг. Има едно черно перце на гръбната перка което съдържа отрова. При убождане, предизвиква обикновено много силна болка и подуване на мястото, бил съм свидетел и на алергичен шок.Човека имаше щастието, да стигне навреме до здравната служба и да оцелее, а с него и аз, защото бях в първите седмици на моята практика, и на около нямаше по опитен.
Лесно може да се обърка с друга риба, поради това, че разпъва перцето си, след като го пипнеш. Казват че е доста вкусен след като му отрежеш перцето с ножичка. Предлага се по рибарските магазини.
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: СКОРПИД

Мнение от babushka »

Добро утро на всички рибари! Със скорпидата, човек трябва да е много внимателен. Аз лично, я хващам с дебел парцал при откачането, след това си я пускам в морето,без да я наранявам много, по живо - по здраво, да си ходи. Иначе, си е много красива рибка. Чувала съм от приятели-рибари, че я дерат, махат и бодлите, чистят я, а след това я пържат, панират, осоляват, правят филета от месото й, ставало много вкусно. Аз не съм пробвала.
С морските кучета и лапини, нямам проблем, хващам си ги с ръка, само лапината бучи малко, но не е отровна. Моята котка ги яде с удоволствие, пържени или варени.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: СКОРПИД

Мнение от starcho »

много си сантиментална към скорпидите,голяма вкусотия са,но и голяма игра да се очистят,жените са милозливи, майки, но за скорп. никаква жал,в тиганя
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”