Лайнденсър

Модератори: Павел Иванов, sestrata

docenta
разбира нещата
разбира нещата

Re: Лайнденсър

Мнение от docenta »

Павел Иванов написа:Лично мнение - псулютна глупост за ловене на риболовци а не на риби от рода на оная въдица металната къде я продаваха по телешопа ! Тъй да се обоснова значи . Туй чудо най-малкият проблем му е протриването на монофила ( щот брейда ще му ебебабата на него де ) ! С него разказваме играта на всичко - въдица , макара , линия ! Тъй , не случайно първият водач е най-широк и най-отдалечен от шпулата . Така избягваме пресукване на влакното , имаме максимално натоварване на бланката от върхът до макарата , даваме възможност на макарата да работи като такава а не като лебедка демек имаме възможност да ползваме аванса :idea: С туй нящо им както казах бабата на целият комплект . Първо при удар се задейства само върхът на гегата демек акцията и без да използваме строят на гегата и аванса на макарата . Второ пресукването на влакното благодарение на тормоза при редене нема начин да се намали ако ще не вирбел ами лагер главина да сложиме . Като гледам малце е помислено по въпроса поне да не ни се счупи гегата при резка закачка та за туй са препоръчали колкото е с по-нисък тест гегата то толкова по-далече да се слага джиджавката от макарата та белким се включи аванса ! Та тъй , ползвайте си отвреме на време туичинг и не се занимавайте с глюпости ! Още повече че не винаги туичинга е най-успешната проводка за деня , в доста случаи равномерната такава е много по-успешна .
За повечето неща Павел е прав, но днес сутринта направих тестове на вода и вижте по-долу резултатите.

Първо изработих подобие на джиджавката, отне ми десет минути. Вижте:
Изображение
Изображение
Изображение

После си направих собствено изобретение, изработката трая две минути! Ето:
Изображение

Рано тази сутрин от 7,30 до 9,00 часа бях на езерцата на Южния парк за водни тестове:
Изображение
Изображение

Пробвах около 25 вида разнообразни примамки. Риба не хванах, защото там водата е две педи, но поне можех отлично да наблюдавам играта на примамките. Първо започнах с Меппс Лусокс №3, направо ме стреснаха вибрациите на въдицата и макарата, а играта на примамката бе влошена. Изобщо при всички последващи пробвани въртящи блесни се нарушаваше въртенето на листото. При клатещите блесни играта бе по-добра, но не при лъжиците, а при продълговатите. При туистерите и останалите силиконови примамки играта бе много интересна и по-интензивна, отколкото при традиционното водене. Най-поразителният ефект бе при воблерите - извършваха движения като рибета в агония, направо турбоигра, особено при едно тумбесто Битси Миноу, но и рапалите се мандахерцаха предизвикателно. Вариантът с щипката се представи по-добре, защото се фиксираше добре по въдицата и можеш лесно да му променяш ъгъла спрямо фронта на шпулата. Всяка примамка я мятах по четири пъти, за да пробвам различни скорости и дълбочини, тоест направих сто замятания и нито веднъж не ми се оплете влакното, това е защото направих по голяма извивката на куката на "джуруляка".Викам му джуруляк, защото джурка примамката. Влакното - монофил на Стрен 8 либри се редеше добре върху макарата. Ами когато навиваме ново влакно, нали затова преди първия водач го придържаме с пръсти, за да има леко съпротивление. Прегледах накрая на теста влакното и нямаше видими поражения по него, може би защото куката на щипката бе идеално гладка и никелирана. Няколко пъти закачвах във водораслите джиг-главите, получава се подобие на удар. Засичах и влакното автоматично се изхлузваше от куката на щипката, а тя самата се завърташе около оста на пръчката и авансът сработваше безотказно.
Това са резултатите. Тоя джуруляк става за воблери и силикони, но при блесни не си струва да си хабите такъмите. Аз затова ползвах при теста стара макара, стара пръчка и старо влакно.
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
nas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nas »

Колеги, радвам се, че има отзиви по темата за тази джаджа, някой добри, а други лоши. Според мен тази проста джаджа ще работи успешно за някои тип примамки и на съответни места. То е ясно, че туй нещо като го сложиш няма да станеш най-добрия спинингист и да започнеш да вадиш хищник след хищник, ама на мен ми се вижда интересно и за това пуснах темата.

Във връзка с протриването на влакното се сетих за едно решение. Може да се промени малко конструкцията и да му се сложи една ролчица с лагер, както е ролката на бигела и така да се избегне триенето на влакното. Малко по трудно е за изработка, но според мен ще има ефект.
Sharko_92
новобранец
новобранец

Мнение от Sharko_92 »

ето и моето произведение :) какво мислите ИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Тази джаджа е само за леки воблери !
Това че брейда ще протрие джаджата не е важо - по кофти е че брейда протрива върховия водач почти винаги - и става едни гадни резки.Водач се сменя по-трудно, а джаджата - мое си напълниш джоба с джаджи и да ги сменяш...
Аз не писах, но го пробвах - но вместо джаджа си сложих показалеца и го движех нагоре надолу като китарист...- работи с воблер екстра (сега ми е протрит показалеца на сгъвката и ме тормози...).
Не е лошо като алтернатива - когато и мамата и карамбата не помагат...и те е обзело отчаянието от кутсуза (или ти се образуват нерви) да го пробваш - белким стане.
А като инструмент Намбер уан Павката е прав - това си е за резерва...
docenta - къде си зашибал твоите снимки из Европата ли, Америката ли - не можах да ги видя - не се отваря нищо...??
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Pedro написа: docenta - къде си зашибал твоите снимки из Европата ли, Америката ли - не можах да ги видя - не се отваря нищо...??
Ще се отвори най-вероятно догодина, защото тия идиоти от http://www.imgshare.eu са врътнали кранчето на целия си панаир за неизвестно време. И това го правят за пореден път, посерковци :evil: И аватара ми не излиза , поради същата причина :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Аха...нищо, ще ги видим догодина.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”