Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Сафридът се показа
Модератори: emo vasilev, alekst
-
- учете се от него
Re: Сафридът се показа

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
- Моряка
- кандидат преподавател
Ти Кире мойто чепаре сложи ли го
Иначе Петьо си е нахъсан до перфектност,Абе ще взема да питам "кой ме запозна с вас бе"готини сте да сте живи и здрави и дълги години да се срещате със сафридакиса 

А сега де? 

-
- разбира нещата
На тамън се прибирам от там от 18:30 до 21:30-8 сафрида-отзад на тетраподитеvanio78 написа:в поморие има ли сафрид някой има ли инфо

Иначе със директен си маат от вътрешна страна-тук таме по някои граца;тоест граценцецеце

Ко става в туи Поморие да е.... куция град да е.....(от миналата година само назад)

Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
КИРО ако вместо кум вълнолома бяхте взели курс почивка-траката щяхте да вземете по още 4-5кг на калпак.Аз направих така след Галата и завърших с 8кг.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Е а де,следващия път слушам седмото чувство.Penev написа:КИРО ако вместо кум вълнолома бяхте взели курс почивка-траката щяхте да вземете по още 4-5кг на калпак.Аз направих така след Галата и завърших с 8кг.

Оохоо,на него пипаше основно на бърнето,Моряка написа:Ти Кире мойто чепаре сложи ли го:drinkers:
после смених чепарето със 7-ца черно перо.
Абе на всичко пипаше.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ще ме извините , че ще се отклона малко от актуалната информация,но има един въпрос относно сафрида на който нямам категоричен отговор.
Вижда ли сафрида на тъмно?
Задавам го защото, вчера 5 часа бяхме пред Галата, беше абсолютно тъмно, фишфайдера показваше , че гъмжи от сафрид, но не кълвеше.Когато почна да просветлява, тогава почна да кълве, но и сафрида се разреди.Не за първи път го забелязвам това. Задавала съм въпроса на много рибари , но не съм получавала еднозначен отговор. Какви са вашите наблюдения и знания по въпроса?
Вижда ли сафрида на тъмно?
Задавам го защото, вчера 5 часа бяхме пред Галата, беше абсолютно тъмно, фишфайдера показваше , че гъмжи от сафрид, но не кълвеше.Когато почна да просветлява, тогава почна да кълве, но и сафрида се разреди.Не за първи път го забелязвам това. Задавала съм въпроса на много рибари , но не съм получавала еднозначен отговор. Какви са вашите наблюдения и знания по въпроса?
- patter
- вече хвърля и на тежко
Незнам дали вижда на тъмно, но на морска гара се лови на плувка вечерно време. Е не е съвсем тъмно, защото лампите светят, но без светулка не се вижда плувката.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
За виждане-вижда.Преди време,на голо чепаре нанизвахме червей,и през ноща си кълвеше яко,но
на чепаре не искаше.Не знам как ще е на жълто или зелено ламе по тъмно,
само пробите ще покажат.
на чепаре не искаше.Не знам как ще е на жълто или зелено ламе по тъмно,
само пробите ще покажат.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аз също съм пробвал нощно време с чепаре, но рибата не взема на тъмно. Съвсем различно е обаче положението вечерта ако и поднесем стръв, явно сафридите използват обонянието си нощно време за откриване на храна.
Ние бяхме с различли чипарепа, а мойто беще зелено ламе. За мен този въпрос е много важен , защото излизането рано определено дава по-добри резултати, но като казвам рано, колко рано?Има ли смисъл да се излиза по тъмно?
Ако някой има опит моля да го сподели.
Ако някой има опит моля да го сподели.
Както писах и в по-горния си пост-сафрида не кълве на чепаре през нощта без да е поставена естествена стръв на куките! Много пъти съм експериментирал, както сутрин преди разсъмване, така и след стъмняване. Използвал съм всякакви чепарета-с перушина, с ламе, както и фосфоресциращи мъниста.
- patter
- вече хвърля и на тежко
Не съм съгласен, че не кълве на чепаре. Съществува метода за ловене 'на ластик' , който си е нощен риболов на чепаре от всякъде. Освен ако там не се разчита на кълване а на тролинг 

patter написа:Не съм съгласен, че не кълве на чепаре. Съществува метода за ловене 'на ластик' ......

- patter
- вече хвърля и на тежко
ама да не ме оритате че е бракониерски после 
На вълнолома във Варна вечерно време ловят така. Вземат един по-голям камък и на него връзват ластик, на ластика чепарето. После със странни засилки мятат камъка колкото се може по-навътре. Застопоряват спининга и опъват линията. След това лекичко поклащат или дремят. Когато се фане риба се вади линията с ръка. Опънатия ластик позволява да се извади чепарето без да се вади камъка от дъното. После пак само пускат. Като свърши риболова опъват яко и късат ластика.
Дано да съм го обяснил разбираемо
Този метод никога не съм го практикувал (нямам и такова намерение).

На вълнолома във Варна вечерно време ловят така. Вземат един по-голям камък и на него връзват ластик, на ластика чепарето. После със странни засилки мятат камъка колкото се може по-навътре. Застопоряват спининга и опъват линията. След това лекичко поклащат или дремят. Когато се фане риба се вади линията с ръка. Опънатия ластик позволява да се извади чепарето без да се вади камъка от дъното. После пак само пускат. Като свърши риболова опъват яко и късат ластика.
Дано да съм го обяснил разбираемо

-
- новобранец
Ловенето на сафрид през нощта на плувка се казва "роболов на еланкат", то си е чепаре но без перушина на куките, поставят се парченца морски червей, който явно фосфоресцира и се забелязва, вълната клати цялата линия и съответно движи цялото чепаре, на плувката /която трябва да е достатъчно голяма/ се поставя светеща ампула и се забелязва "кълването" От камъка на Тюленово по този метод през цялата нощ сме хващали по 10 и повече кг. сафрид, като за отбелязване е че през нощта се ловят доста по едри, хаймани. Тогава направих експеримент и вместо червей, който е доста трудоемка да се сменя на всяко замятане, на всяка кука сложих по няколко цветни мъниста, съвсем дребнички, от светлината на петромакса изглежда светят през нощта и се ловеше доста добре. Опитвали сме на обикновено чепаре, но резултата беше нулев. Това е моят скромен опит