Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Разликата между дивия и обикновения шаран
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Re: Разликата между дивия и обикновения шаран
А всъщност отговора е толкова прост
Никъде по книгите не пише да има "див шаран"като вид!Има люспест,огледален,оня шарения-японския и т.н,ит.н...
Див шаран е онзи,който живее и разчита единствено на собствените си сили и успява да съумее да се скрие от мрежите...Намира храната си сам и оцелява...Има и диви шарани,които изглеждат дебели,не всички са издължени
Това дали е дебел или тънък и дълъг зависи от количеството естествена храна във водоема който обитава. Ако някой го оспори пращам снимки на Л.С
Всеки шаран от горе изброените видове,който би оцелял в река или разни баластиери,язовири,които не се хранят а именно неарендовани си е див,но див единствено в смисъл,че е оцелял благодарение на себе си,а не специален вид "див"шаран.Дори и японските красавци ако се пуснат в реката и те няма да изглеждат точно така както на теца,защото храната в реката ще им дойде доста по-оскъдна в сравнение с тоновете царевица,които се хвърлят ежедневно на теца.Това си е мое мнение все пак

Див шаран е онзи,който живее и разчита единствено на собствените си сили и успява да съумее да се скрие от мрежите...Намира храната си сам и оцелява...Има и диви шарани,които изглеждат дебели,не всички са издължени

Всеки шаран от горе изброените видове,който би оцелял в река или разни баластиери,язовири,които не се хранят а именно неарендовани си е див,но див единствено в смисъл,че е оцелял благодарение на себе си,а не специален вид "див"шаран.Дори и японските красавци ако се пуснат в реката и те няма да изглеждат точно така както на теца,защото храната в реката ще им дойде доста по-оскъдна в сравнение с тоновете царевица,които се хвърлят ежедневно на теца.Това си е мое мнение все пак

- nikikati
- ще става разбирач
Можем да поспорим въпреки че нямам желание, но ето една лека извадка:
"Шараните (Cyprinus) са род едри сладководни риби. В България когато не се пояснява, шаран обозначава европейския вид див шаран (Cyprinus carpio) и неговите култивирани варианти."
копирано от уикипедия
Ето още малко, за да спестя някои следващи коментари:
"...Все пак в ихтиологията е прието да се говори за три основни раси шарани – див, изцяло люспест с удължено тяло; огледален – с намален брой, но едри люспи, и гол шаран, който направо е покрит с кожа, по която само инцидентно може да има няколко много големи люспи..."
от "На плувка и дъно"
А ТУК е цялата статия!
Има вид Див Дунавски Шаран , който иска да провери в рибната енциклопедия, за жалост присъства в червената книга като застрашен от изчезване вид!!!

"Шараните (Cyprinus) са род едри сладководни риби. В България когато не се пояснява, шаран обозначава европейския вид див шаран (Cyprinus carpio) и неговите култивирани варианти."
копирано от уикипедия
Ето още малко, за да спестя някои следващи коментари:
"...Все пак в ихтиологията е прието да се говори за три основни раси шарани – див, изцяло люспест с удължено тяло; огледален – с намален брой, но едри люспи, и гол шаран, който направо е покрит с кожа, по която само инцидентно може да има няколко много големи люспи..."
от "На плувка и дъно"
А ТУК е цялата статия!
Има вид Див Дунавски Шаран , който иска да провери в рибната енциклопедия, за жалост присъства в червената книга като застрашен от изчезване вид!!!

Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
.Дадоха се примери с Дуранкулашкото блато,може би едно от най богатата
на храна за рибата екосистема.Такива са Шабленското и Сребърна.(храна за шарана да му се завие свят)Храната била причината ама не.Не мога да се съглася и за реките,защото не само там има диви шарани.
на храна за рибата екосистема.Такива са Шабленското и Сребърна.(храна за шарана да му се завие свят)Храната била причината ама не.Не мога да се съглася и за реките,защото не само там има диви шарани.

-
- разбира нещата
Тебе май много те мързи да четеш никой не ти е написал,че има само в рекитеchipi_ написа:.Дадоха се примери с Дуранкулашкото блато,може би едно от най богатата

Иначе Ники много полезна информация даде

-
- и господ не е толокова добър
Борбеноста на речните риби изглежда голяма поради ред пречини.
1.Лови се на къса дистанция.
2.Лови се с дебели влакна.
3.Лови се без аванс.
4.Начина на пръчката, как е сложена.Сложена права, на метална стойка, забита в земята .При удар, създава илюзия за много мощ, понеже върха опира във водата.
Взимаме една речна риба и я пускаме в язовир.Рибата удря на дистанция, между 100-150м.
1.Взима 50м. аванс.
2.Влакното се разтяга, поне 10-15м.
3.Ваденето на 150м.уморява рибата и борбеноста и на брега е естествено по малка.
Затова, че да се говори за огромна разлика е неоснователно.
Ще ви дам прост пример:Теца, хамбарите.Много закачки,работиш с аванс, удря шаран влиза в закачките.Работиш без аванс, следва мощен удар и късане на 0,40.
Писал съм го и преди.За мои риби няма да говорим.Обаче съм присъствал и кепвал, няколко доста големи шарана на Дунава.Нямат тази колосална сила,която се описва на рибите.Пак ще кажа, има разлика, но е малка.
Не говорим за "някой" платени водоеми,където рибата е умряла п...а
Това е моето мнение, относно борбеноста на рибите.Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див.
3.Лови се без аванс.
4.Начина на пръчката, как е сложена.Сложена права, на метална стойка, забита в земята .При удар, създава илюзия за много мощ, понеже върха опира във водата.
Взимаме една речна риба и я пускаме в язовир.Рибата удря на дистанция, между 100-150м.
1.Взима 50м. аванс.
3.Ваденето на 150м.уморява рибата и борбеноста и на брега е естествено по малка.
Ще ви дам прост пример:Теца, хамбарите.Много закачки,работиш с аванс, удря шаран влиза в закачките.Работиш без аванс, следва мощен удар и късане на 0,40.
Писал съм го и преди.За мои риби няма да говорим.Обаче съм присъствал и кепвал, няколко доста големи шарана на Дунава.Нямат тази колосална сила,която се описва на рибите.Пак ще кажа, има разлика, но е малка.
Не говорим за "някой" платени водоеми,където рибата е умряла п...а

Това е моето мнение, относно борбеноста на рибите.Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Както казва другаря Митев - "Псулютно вярно".snegk написа:Борбеноста на речните риби изглежда голяма поради ред пречини.
3.Лови се без аванс.
1.Взима 50м. аванс.
Не говорим за "някой" платени водоеми,където рибата е умряла п...а![]()
![]()

п.п.На Монтана имаше удари при които шарана изобщо не даде да бъде обърнат, а само се чуваше пръщене на карбон и рибата си се навираше право в закачките.

-
- разбира нещата
Да си дойдем на думатаsnegk написа:Относно дивия шаран, няма такъв в България.Има шаран излюпен и израснал в диви водоеми.От там, хипотетично можем да го наречем див.

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Само ще допълня още една точка:
5.Наличието на силно течение!
5.Наличието на силно течение!
От прочетеното останах с доста впечетления едно от тях , което е, че ако сложим от тия с дивите навици "издължени мусколести с торпеловидна форма" шарани във водоем , който е стабилно хранен и е с шарани тип питка
демек и той придобива тяхната форма и навици на хранене и прочие... както и обратното... Как да си обясна тогава същата ситуация : платен водоем доста застояла вода рибоците една щампа хвърлени преди 2-3 години стабилно хранени тип питки станали вече... и в същото време аз м/у изтях хващам шарко на плувка , който ми разкатава фамилията в продължение на 30-40 мин. без да остави аванса да си почине и като го кепчосахме 3.500 кг. рибок издължен като торпедо ...
Значи както колегата snegk каза а и други колеги див може да няма вече в БГ но явно дори и при генно модифицирани дрбр... пак се е запазил при някои риби генат . Или да е бил изтърсак освен

Значи както колегата snegk каза а и други колеги див може да няма вече в БГ но явно дори и при генно модифицирани дрбр... пак се е запазил при някои риби генат . Или да е бил изтърсак освен

- carpsliven2
- сериозен играч
Всеки си ги наосва .. кой както може ... но няма доказана теория .. майката природа си знае работата. Единственото което съм видял с очите си от дългогодишния опит .. е че, пуснат див шаран в развъдник става питомен .. и питомен шаран в дива среда .. става див. Много се чудих как хванат дивак с много положен труд и умения и ходене с години по мъките.. след това преместен в развъдник и почва всеки ден да се хваща.
п.п. Можеби и мен да ме преместат във 5 звезден хотел със голяма шведска маса и да гледам как всички плюскат на воля.....
между другото да поясна че: питомен = култивиран
п.п. Можеби и мен да ме преместат във 5 звезден хотел със голяма шведска маса и да гледам как всички плюскат на воля.....

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
"Майката природа си знае работата"carpsliven2 написа:Всеки си ги наосва .. кой както може ... но няма доказана теория .. майката природа си знае работата. Единственото което съм видял с очите си от дългогодишния опит .. е че, пуснат див шаран в развъдник става питомен .. и питомен шаран в дива среда .. става див. Много се чудих как хванат дивак с много положен труд и умения и ходене с години по мъките.. след това преместен в развъдник и почва всеки ден да се хваща.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Преди 4-5 години когато едва ли не почнах да живея на дуранкулак тези снимки бяха често срещано явление.В един от успештните ми дни имахме с колегата ми 7 броя диваци до обяд.Но всичко хубаво в нашата родина един ден свършва.Последния път висяхме три дена и изкарахме един парагат върху който сме били хвърлили въдиците.За това на Дуранкулак без един палет бира вече не ходя че иначе много скучаем.Успех на всички с диваците.Митев написа:Чапи от миналата година саchipi_ написа:Комшу сигурно си ловил на блатото преди 15г.Още ги има но ги хващат само
няколко човека с електронните въдици.![]()
Еех какви битки имаше тогава.Сега като чета,хората не знаят какво е това див шаран,
не са виждали.Какво ли още ни чака.малко поумрели
![]()
-
- и господ не е толокова добър
Докато продължаваме да унищожаваме всичко ще е така 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- разбира нещата
Според мен всеки стига рано или късно до ПРАВИЛНОТО отношение към рибите.Ще мине доса време докато повечето вземат да мислят така,но аз съм оптимист