Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Мнение от Краси_поборника »

Само искам да спомена как на един мой приятел се прости със монолитна пръчка Шекспир и мулти Джаксън за броени
секунди,барабар със част от борда на стъклопастова лодка заедно със стойката,да отбележа че влакното беше плетено
0.80 за 93кг. Просто изпусна шанса на живота си и това едва ли ще се повтори в близките 10год.
За тролинга няма компромис защото не се занае знае лисе. :wink:
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Днес момъкът, с който ловяхме от лодката, същото се прости с пръта си...също беше с плетеняк. :mrgreen:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Не може да бъде! :shock: Ще ме побъркате! :cry: Защо затегате авансите?Това са грешки на тролингиста,рибата не е виновна!Жалко,че вместо да ви гледам рибите,треа да се ядосвам,все едно на мене се е случило!Разтреперих се от яд-дигнах адреналина! :drinkers:
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

при затегнат аванс, първият пън и въдицата е зад борда... особено с толкова яки влакна... ползвайте аванса на макарата ако е удар от риба при затегнат аванс може и куката да се изправи, и устата на рибата да се разпори... не става...
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Абе,вие не четете ли какво се пише бре :lol: Обяснявам ви че се борих достатъчно дълго с рибата и тръгна да си излиза нагоре а аз понеже като го понапънах малко се отви още аванс и реших леко да го натегна.Е,понатегнах го малко и като се обърна и тръгна надоло и същевременно като удари с опашката и стана - прас и ми причерня :x :x :x Аванса ми винаги е направен в зависимост от дебелината на конеца и постоянно го проверявам след всяка бяла риба и така.Просто подцених рибат която бях закачил.Е,втори път няма да се случи,но пък с тези отпуснати аванси,на два пъти /единиа на Ивайловград а друтия на Кърджали / миналата година си отидоха два,даже и не разбрах колко са големи но заради специфичните им удари с опашката по конеца разбрах че е сом.Айде с здраве и ме оставете да си ближа раните.Тази година ще видим за какво става въпрос и дали съм си взел поука от предишните случки :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
sasho5704
новобранец
новобранец

Мнение от sasho5704 »

Колеги здравейте!Интересува ме до колко конски сили трябва да бъде мотора за да бъде влаченето нормално и да не се товари мотора.Благодаря ви.С една дума с 8 -10 к.с възможно ли е ? :?:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Какво имаш предвид да се товари, мотора на лодката зависи от самата лодка, преди 10 години тролех с двутактов 3,5 коня, сега с четиритакто 40 к.с. и все си е добре. За тролене лодката трябва да е на първо място максимално удобна, щот много време си вътре, ядеш, пиеш, дремеш, други физиологични нужди, па токувиж и риби фанеш, може и влакно да позаплетеш, ако ти е просторно в язовира се разплита по-лесно, при рязко сговнясване на времето се прибираш бързо или нети пука от вълните та идеята е лодката да е малко по-големичка. От тук вече и мотора. С цел икономия на първоначална инвестиция някои колеги предпочитат мощен двутактов мотор и малък четиритактов за влачене - варянта си е работещ, малкия мотор си цъка с около 1000 оборота и лодката се управлява с големия-играе ролята на румпел, малко е неудобно, че за изключване от скорост трябва да се пресягаш ма какво толкоз. По-добрия вариянт си е един четиритактов мотор, вече са доста икономични и когато са с повече от един цилиндър мъркат като коте. Харчат малко повече от малките, но по мои груби изчисления при моето тролене ще спестя пари от гориво за поне пет години в смисъл между варянтите да се троли с до 6к.с. или 40к.с. Та въпроса е по-скоро финансов. Да се троли с двутактови машини вече е отживелица.
Надявам се да съм бил полезен, ако кажеш каква ти е лодката ще съм и по-полезен, Успех!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Дааа,принципно няма значение колко е голям двигателя.Хората троял с двигатели от 2.5 да 70-80кс и така.Както каза Тошко,разликата е в горивото което консумират двигателите.Що се отнася до бързинта на придвижване,с единия пътуваш както навремето идваше уволнението с Валяк от Малко Търново а с големия се изнасяш като совалка при всички обстоятелства.Що се отнася до товаренето на двигателя,просто няма такова,каквато и да е лодката !!! Тролинга се прави на бавни обороти и двигателя няма как да се товари.Така че,няма значение на каква лодка какъв двигател ще се сложи,просто всеки троли с това,което може да си сложи на транеца !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

а ние с ел двигател и 3 м лодка :lol: , общо взето връзваме лодката на буксир за катерчето ни то е с 60коня 2т , закарваме я на избраното от нас място и започваме да си влачим на около 200 -300м от катера на който естествено има хора и при нужда за 2 мин е при нас ( говоря за язовир) за съжаление катерчето не може да подържа по ниска скорост от 6км/час по GPS ( пък и е доста лакомо) и не е много удобно тъй като е високо
sasho5704
новобранец
новобранец

Мнение от sasho5704 »

Колеги благодаря ви.Тоше за товаренето на мотора имам предвид малките обороти с които се троли.Все едно кола с 5-скорости да караш на 1-ва с часове.Лодката ми е 3.20 на 1.40 пластмасова,седалките са 3 въздушни балона немска.До сега я карах с "Ветерок-8" и час-час и половина и цапа свещи,след което следва почистване и тръгване отново до следващите 2-часа.Решил съм да го сменя с "ХОНДА-10к.с. какво ти е мнението-- и на Вас колеги.Благодаря.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Проблем би могло да има само със старите двутактови мотори, които цапат свещи при продължителна работа, а новите четиритактови си работят почти на празен ход и няма проблеми.
Аз бих се насочил към два варянта - 1. Малък мотор 2,5 к.с. за бавно придвижване и тролинг или както казвам аз локален риболов е идеален, лек и определено по удобен за превоз, евтин и търсен, ако нети допадне го пордаваш бързо с малка загуба, доста се използва вече, върши същата работа и като 4, 6, 8к.с. с единствен недостатък, че е 1 цилиндър и е малко шумен, докато 6 и 8 коня и нагоре са 2 цилиндъра и мъркат. Среден варянт неси заслужава щото ще усетиш някъв ефект само ако си сам в лодката. Варянт 2 е 15к.с. с който ще постигнеш ефекта на малкия мотор и ще ти е по-тихо и приятно, при нужда дори и с двама лодката ще лети и можеш да риболовстваш в доста по-голям периметър, разхода на гориво него коментирам, щот е минимална при тролинг. Във всеки случай аз бих го предпочел и рано или късно и ти, колкото по-рано толкова по-добре.
Да не забравяме и неудобствата тежичък сие и ако го сваляш и качваш на всеки риболов си е зор и естествено цената.

Поздрав!
sasho5704
новобранец
новобранец

Мнение от sasho5704 »

Марко,лодката ми е лека и 2-ма я носим.С 8к.с.на глисаж нямя проблем и смятам че над 10к.с.ще и дойде повече,кажи си мнението.Мерси.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Ми ако е в повече може да караш по-бавно, ма ако не стига? :smt023
sasho5704
новобранец
новобранец

Мнение от sasho5704 »

Ами то винаги не стига за малко :wink:
sasho5704
новобранец
новобранец

Мнение от sasho5704 »

Marco Polo написа:ТУК е говорено за глисажа, прочети темата. :)
Пише,че темата не съществува
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”