Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
При каква температура на водата амура спира да се храни
Модератор: sapuna
При каква температура на водата амура спира да се храни
Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.

- Ivo_Ivanov
- сериозен играч

Re: При каква температура на водата амура спира да се храни
И аз ще следя темата. Понеже вчера бях за АМУРИ но не и не.И ходих при пазача да го питам колко градуса е вадата а той ми каза....16 градуса на 40см. СЛЕД 1 час идва при мен и ми казва падна на 15 градуса....И АЗ НЕМАХ СЛУКА. Ще дебна темата постоянно.kasabinho написа:Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.
-
snegk
- и господ не е толокова добър

По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден 
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аз имам спомен, че бях гледал твой излет, в който беше хванал амур, и имаше навалял сняг наоколо.snegk написа:По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден

-
snegk

Да, но на теца не се брои.Там температурите са други зимата

Около 12 градуса по Целзий. А шарана до около 8 , ама зависи и от шарана. И това при стабилни и установени температури на затворен водоем. Според мен за река факторите са по комплексни и дори при тампература 22 - 25 градуса по Целзий при рязко понижение с 2-3 градуса , рибата спира да се храни и се оттегля в дупките.
-
snegk

И как точно ги определи тези градуси. 
Изпревари меsnegk написа:И как точно ги определи тези градуси.

От литература. Иначе ако правя замервания на температури , атм. налягания и прочие , Щехте Вие да ме четете. 
-
tiso
- научил се да хвърля

Намаля активноста си, намаля храненето си, и спира да се храни са различни неща и вие трябва да се съобразите с тях. Рибата спира да се храни при далеч ниски температури. При амурът е долу горе както при шаранът. При по ниска температура от 4-5 градуса изпада в частична хипотермия. Над тази граница метаболизмът му дори и забавен все пак е в действие , а има ли действие трябва и папо. Папото пък от своя страна(количеството) се определя от скороста на обмяната на веществата. То пък от температурата на водата и така в кръг. За нас риболовците (разумните) е важно да знаем че рибата почти никога не спира изцяло да се храни ,защото не изпада в пълна летаргия. Амурът търси тези слоеве на вода където градусите се доближават до оптималните. Това са естествено дъбоките места. Тоя за който колегата спомена ,че премерил 16-те градуса и след малко установил, че те видиш ли станали 15, да има много да взема. Това да не е чайник на котлона на терасата
.Може разбира се да се установяват такива разлики ,но те първо са на плитки места където слоевете се движат под въздействието на вятъра а и от там рибата отдавна е офейкала 
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Подкрепям напълно горния пост.Температурата на водата ако е ниска в продължение на шест месеца някой знае ли животинка която се движи без да папка толкова дълго.
- sapuna
- Модератор

- Обратна връзка:
Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
Май ще я доразвиваме догодина. То по Дунава и шарана приключва. По язовирите почти има по нещо , ама привечер , което си значи край.Като изключим топлите такива си требе преорентация към хищник.sapuna написа:Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
-
kaloyan-stz
- научил се да хвърля

Нека и аз да изкажа своето виждане за нещата.Амура е топлолюбива риба,която се храни предимно през деня.С повишаване на температурата през деня се повишава и активността му.За мен формулата е следната-ако най-високата температура на водата във водоема е 30 градуса,делим на две и получаваме долната граница на хранене на амура.Винаги може да имаме удар и при по-ниска температура,но той ще е по-скоро случаен.Горна граница няма-пресен пример е,че тази година температурата на водата на теца достигна 47 градуса,което си е прецедент,но амура се хранеше
Сега температурата на водата е около 18 градуса и пак се храни.Това си го обяснявам с факта,че други години температурата не е надвишавала 32-35 градуса.
Като заключение ще кажа,че не е сериозно да се търси целенасочено амур при температура на водата под 14 градуса!
Като заключение ще кажа,че не е сериозно да се търси целенасочено амур при температура на водата под 14 градуса!
В тази статия пише, че става активен след 7 градуса. Според мене му е малко студено, но може и така да е.
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=111
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=111