При каква температура на водата амура спира да се храни

Модератор: sapuna

kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

При каква температура на водата амура спира да се храни

Мнение от kasabinho »

Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.
Изображение
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Re: При каква температура на водата амура спира да се храни

Мнение от Ivo_Ivanov »

kasabinho написа:Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.
И аз ще следя темата. Понеже вчера бях за АМУРИ но не и не.И ходих при пазача да го питам колко градуса е вадата а той ми каза....16 градуса на 40см. СЛЕД 1 час идва при мен и ми казва падна на 15 градуса....И АЗ НЕМАХ СЛУКА. Ще дебна темата постоянно. :shock:
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

snegk написа:По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден :wink:
Аз имам спомен, че бях гледал твой излет, в който беше хванал амур, и имаше навалял сняг наоколо.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Да, но на теца не се брои.Там температурите са други зимата :wink: :drinkers:
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Около 12 градуса по Целзий. А шарана до около 8 , ама зависи и от шарана. И това при стабилни и установени температури на затворен водоем. Според мен за река факторите са по комплексни и дори при тампература 22 - 25 градуса по Целзий при рязко понижение с 2-3 градуса , рибата спира да се храни и се оттегля в дупките.
snegk

Мнение от snegk »

И как точно ги определи тези градуси. :?:
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

snegk написа:И как точно ги определи тези градуси. :?:
Изпревари ме :) . От литература ли си чел, или през дългогодишния ти риболовен опит си правил замервания с термометър?
Изображение
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

От литература. Иначе ако правя замервания на температури , атм. налягания и прочие , Щехте Вие да ме четете. :D
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Намаля активноста си, намаля храненето си, и спира да се храни са различни неща и вие трябва да се съобразите с тях. Рибата спира да се храни при далеч ниски температури. При амурът е долу горе както при шаранът. При по ниска температура от 4-5 градуса изпада в частична хипотермия. Над тази граница метаболизмът му дори и забавен все пак е в действие , а има ли действие трябва и папо. Папото пък от своя страна(количеството) се определя от скороста на обмяната на веществата. То пък от температурата на водата и така в кръг. За нас риболовците (разумните) е важно да знаем че рибата почти никога не спира изцяло да се храни ,защото не изпада в пълна летаргия. Амурът търси тези слоеве на вода където градусите се доближават до оптималните. Това са естествено дъбоките места. Тоя за който колегата спомена ,че премерил 16-те градуса и след малко установил, че те видиш ли станали 15, да има много да взема. Това да не е чайник на котлона на терасата :lol: .Може разбира се да се установяват такива разлики ,но те първо са на плитки места където слоевете се движат под въздействието на вятъра а и от там рибата отдавна е офейкала :wink:
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
plmen
новобранец
новобранец

Мнение от plmen »

Подкрепям напълно горния пост.Температурата на водата ако е ниска в продължение на шест месеца някой знае ли животинка която се движи без да папка толкова дълго.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

sapuna написа:Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
Май ще я доразвиваме догодина. То по Дунава и шарана приключва. По язовирите почти има по нещо , ама привечер , което си значи край.Като изключим топлите такива си требе преорентация към хищник.
kaloyan-stz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kaloyan-stz »

Нека и аз да изкажа своето виждане за нещата.Амура е топлолюбива риба,която се храни предимно през деня.С повишаване на температурата през деня се повишава и активността му.За мен формулата е следната-ако най-високата температура на водата във водоема е 30 градуса,делим на две и получаваме долната граница на хранене на амура.Винаги може да имаме удар и при по-ниска температура,но той ще е по-скоро случаен.Горна граница няма-пресен пример е,че тази година температурата на водата на теца достигна 47 градуса,което си е прецедент,но амура се хранеше :D Сега температурата на водата е около 18 градуса и пак се храни.Това си го обяснявам с факта,че други години температурата не е надвишавала 32-35 градуса.
Като заключение ще кажа,че не е сериозно да се търси целенасочено амур при температура на водата под 14 градуса!
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

В тази статия пише, че става активен след 7 градуса. Според мене му е малко студено, но може и така да е.
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=111
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”