Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

При каква температура на водата амура спира да се храни
Модератор: sapuna
При каква температура на водата амура спира да се храни
Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.

- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
Re: При каква температура на водата амура спира да се храни
И аз ще следя темата. Понеже вчера бях за АМУРИ но не и не.И ходих при пазача да го питам колко градуса е вадата а той ми каза....16 градуса на 40см. СЛЕД 1 час идва при мен и ми казва падна на 15 градуса....И АЗ НЕМАХ СЛУКА. Ще дебна темата постоянно.kasabinho написа:Имате ли наблюдение при колко ниска температура на водата амура спира да се храни.

-
- и господ не е толокова добър
По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аз имам спомен, че бях гледал твой излет, в който беше хванал амур, и имаше навалял сняг наоколо.snegk написа:По-принцип обича около 25градуса и нагоре, но знае ли човек.Скоро колеги изкараха на див водоем амур, водата си е хладна, но ударил.Знам за извадени амури зимата с мрежи, но кога спира и дали спира не знам.Шаро под 5 градуса е труден

-
Да, но на теца не се брои.Там температурите са други зимата

Около 12 градуса по Целзий. А шарана до около 8 , ама зависи и от шарана. И това при стабилни и установени температури на затворен водоем. Според мен за река факторите са по комплексни и дори при тампература 22 - 25 градуса по Целзий при рязко понижение с 2-3 градуса , рибата спира да се храни и се оттегля в дупките.
-
И как точно ги определи тези градуси. 

Изпревари меsnegk написа:И как точно ги определи тези градуси.

От литература. Иначе ако правя замервания на температури , атм. налягания и прочие , Щехте Вие да ме четете. 

-
- научил се да хвърля
Намаля активноста си, намаля храненето си, и спира да се храни са различни неща и вие трябва да се съобразите с тях. Рибата спира да се храни при далеч ниски температури. При амурът е долу горе както при шаранът. При по ниска температура от 4-5 градуса изпада в частична хипотермия. Над тази граница метаболизмът му дори и забавен все пак е в действие , а има ли действие трябва и папо. Папото пък от своя страна(количеството) се определя от скороста на обмяната на веществата. То пък от температурата на водата и така в кръг. За нас риболовците (разумните) е важно да знаем че рибата почти никога не спира изцяло да се храни ,защото не изпада в пълна летаргия. Амурът търси тези слоеве на вода където градусите се доближават до оптималните. Това са естествено дъбоките места. Тоя за който колегата спомена ,че премерил 16-те градуса и след малко установил, че те видиш ли станали 15, да има много да взема. Това да не е чайник на котлона на терасата
.Може разбира се да се установяват такива разлики ,но те първо са на плитки места където слоевете се движат под въздействието на вятъра а и от там рибата отдавна е офейкала 

Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Подкрепям напълно горния пост.Температурата на водата ако е ниска в продължение на шест месеца някой знае ли животинка която се движи без да папка толкова дълго.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
Май ще я доразвиваме догодина. То по Дунава и шарана приключва. По язовирите почти има по нещо , ама привечер , което си значи край.Като изключим топлите такива си требе преорентация към хищник.sapuna написа:Интересна тема!Фен съм на амурите и ще ми е любопитно да следя развитието и!
-
- научил се да хвърля
Нека и аз да изкажа своето виждане за нещата.Амура е топлолюбива риба,която се храни предимно през деня.С повишаване на температурата през деня се повишава и активността му.За мен формулата е следната-ако най-високата температура на водата във водоема е 30 градуса,делим на две и получаваме долната граница на хранене на амура.Винаги може да имаме удар и при по-ниска температура,но той ще е по-скоро случаен.Горна граница няма-пресен пример е,че тази година температурата на водата на теца достигна 47 градуса,което си е прецедент,но амура се хранеше
Сега температурата на водата е около 18 градуса и пак се храни.Това си го обяснявам с факта,че други години температурата не е надвишавала 32-35 градуса.
Като заключение ще кажа,че не е сериозно да се търси целенасочено амур при температура на водата под 14 градуса!

Като заключение ще кажа,че не е сериозно да се търси целенасочено амур при температура на водата под 14 градуса!
В тази статия пише, че става активен след 7 градуса. Според мене му е малко студено, но може и така да е.
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=111
http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... cle_id=111