Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

колко ни горят лодките на час
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: колко ни горят лодките на час
Ясно - доста има да учиш още.Тодор Василев написа: Кво дa сравнявам лодките и на пояс тип конче да го сложиш и на понтон един мотор си харчи толкова колкото си харчи ве
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тошко,
многооооо... не си у час!
многооооо... не си у час!
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
Въпроса "колко ни горят лодките на час", за мен не е "точния въпрос". Истината е в: "Колко км. изминавате с 1л.гориво?" или "Колко гориво отива за изминат 1км.?" А за да се стигне до така желания резултат - повече изминати км с възможно най-малко гориво, всеки трябва да знае за своята комбинация от вид лодка/двигател/общо кг. каква му е така наречената " круизна скорост", която пък от своя страна е функция от оборотите на двигателя.Демек(
)),ако нямате скоростомер или gps , следите оборотите на двигателя и чрез опити (има и разходомери за извънбордови дв.,както и сонари с интерфейс NMEA за по-новите 4т двиг.) откривате кои са оптималните обороти на дв. за изминаване на макс.разстояние с литър гориво. При моята комбинация лодка/дв./кг най-добрия постигнат разход е 330мл бензин на 1км(като на колегата с 3км/л.), или скорост около 40км/ч и обороти на дв. около 4200.Лодка fletcher 4,4м+2т.дв 40кс+2ма човека с багаж.По разбираеми причини, същата лодка и дв.2т. 25кс разхода беше същия...
И друго,интересно ми е дали водоизместващите лодки изминават повече км/л от глисиращите при едни и същи кг-тотал?????????

И друго,интересно ми е дали водоизместващите лодки изминават повече км/л от глисиращите при едни и същи кг-тотал?????????
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Водоизместващите лодки с оптимален двигател и скорост изминават повече километри.
Обектите дето се движат във водна среда изпитват три вида съпротивление:
1.Съпротивление на триене
2.Съпротивление на формата
3.Вълново съпротивление.
Последното има много лошия навик да расте много бързо с увеличаването на скоростта.
При достигане на скорост,при която Числото на Фруд е повече от 0,4 съпротивлението е
на макс.Желателно е това число да не надвишава 0.35.За 4м. водоизместваща лодка числото
става 0.35 при скорост от 8км/час.За 6м. лодка тази скорост е 9.6км/час.Именно с цел да се прецака/излъже /вълновото съпротивление академичните лодки ги правят толкова дълги.
Парадоксалното тука е че един 2кс. двигател ще кара по-бързо една 6м.Тутраканка отколкото една 3м.надувна.
Обектите дето се движат във водна среда изпитват три вида съпротивление:
1.Съпротивление на триене
2.Съпротивление на формата
3.Вълново съпротивление.
Последното има много лошия навик да расте много бързо с увеличаването на скоростта.
При достигане на скорост,при която Числото на Фруд е повече от 0,4 съпротивлението е
на макс.Желателно е това число да не надвишава 0.35.За 4м. водоизместваща лодка числото
става 0.35 при скорост от 8км/час.За 6м. лодка тази скорост е 9.6км/час.Именно с цел да се прецака/излъже /вълновото съпротивление академичните лодки ги правят толкова дълги.
Парадоксалното тука е че един 2кс. двигател ще кара по-бързо една 6м.Тутраканка отколкото една 3м.надувна.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Ми що не обясните с другия морски вълк, та глупаците като мене да разберат как един двигател ще му се промени РАЗХОДА НА ГОРИВО ЗА ЧАС в зависимост от това каква е лодката която бутаКИРО написа:Ясно - доста има да учиш още.Тодор Василев написа: Кво дa сравнявам лодките и на пояс тип конче да го сложиш и на понтон един мотор си харчи толкова колкото си харчи ве

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Първо си направи разлика между бордови двигател и извънбордов двигател.Тодор Василев написа:Ми що не обясните с другия морски вълк, та глупаците като мене да разберат как един двигател ще му се промени РАЗХОДА НА ГОРИВО ЗА ЧАС в зависимост от това каква е лодката която бутаКато приемеме че газта е до краи. (демек дросела е отворен 100%)
Нищо че и двата са по 13к.с.
Моя бордови нормално работи на 2000 об.
Извънбордовия към 4-5000
По-нагоре ти са обеснени и други неща.
И както каза чичо Том - има разлики и в лодките.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
1литър бензин в бутилка с дупка на капачката и мъркуча вътре.Кара се на бавни обороти -тролинг,засича се времето на тръгване и времето на свършване на бензина,това първо
Бутилка втора се пълни само дето се тръгва на пълна газ и докато не свърши бензиня,никакво спиране,пак сте засекли времето на тръгване и времето на свършването на бензина,това второ,и ако не може човек да сметне колко му гори на час,тогава направо да се връща в първи клас
Всички двигатели са различни,кубатура,години,лодка,и още много фактори имат значение за горенето,така че това което го пише за двигателите е валидно поне докато са по-новички,после нещата се променят в полза на бензина
Това е най-правилния начин,всеки да си провери колко му гори двигатела при пълна газ и при тролинг,за да може да си направи сметката,колко туби с бензин да носи при риболов или да си купи бензиностанция

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- новобранец
Са ясно ми е че не искаш (неможеш) да ми отговориш на конкретно зададен от мене въпросКИРО написа:Първо си направи разлика между бордови двигател и извънбордов двигател.Тодор Василев написа:Ми що не обясните с другия морски вълк, та глупаците като мене да разберат как един двигател ще му се промени РАЗХОДА НА ГОРИВО ЗА ЧАС в зависимост от това каква е лодката която бутаКато приемеме че газта е до краи. (демек дросела е отворен 100%)
Нищо че и двата са по 13к.с.
Моя бордови нормално работи на 2000 об.
Извънбордовия към 4-5000
По-нагоре ти са обеснени и други неща.
И както каза чичо Том - има разлики и в лодките.

Са аз да ти отлепя кюфтетата от очите за нещо в което ти си бос;
Необходимото количество бензин(горивобъздушна смес) за възпроизвеждане на 13 коня е много близко да не кажа еднакво за къкъвто се сетиш двигател с вътрешно горенене

Колега Василев,много ме радваш-как само им отлепяш очите на хората
.
Продължавай все така!

Продължавай все така!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Василев,
ти си тъпо парче брат!
Не е важно колко коня ти е двигателя а КОЛКО МУ ТРЯБВАТ за да бута една лодка с определена скорост.На брат Коро лодката му е водоизместваща и при 8-10км/час реално ползва 2кс от двигателя
и за това му е толкова нисък разхода.Ти ако си с една тарантупеста гуменярка и цистерна няма да ти стигне.Скоро правихме експеримент с едина 15кс. Ходна.Първо сложихме двигателя на една гуменярка
некъде около 3.5м.С трима души едва излезе на глисаж.После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м.
дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката.
http://www.youtube.com/watch?v=Amk1vf-A ... e=youtu.be
ти си тъпо парче брат!
Не е важно колко коня ти е двигателя а КОЛКО МУ ТРЯБВАТ за да бута една лодка с определена скорост.На брат Коро лодката му е водоизместваща и при 8-10км/час реално ползва 2кс от двигателя
и за това му е толкова нисък разхода.Ти ако си с една тарантупеста гуменярка и цистерна няма да ти стигне.Скоро правихме експеримент с едина 15кс. Ходна.Първо сложихме двигателя на една гуменярка
некъде около 3.5м.С трима души едва излезе на глисаж.После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м.
дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката.
-
- новобранец
Не знам кои е тъп в случеяcomplast написа:Василев,
ти си тъпо парче брат!

Да обаче за разлика от вас разбирам от двигатели с вътрешно горене

Василев,не знам от какво разбираш,но явно си чукча писател.Тодор Василев написа: Да обаче за разлика от вас разбирам от двигатели с вътрешно горенеи смея да твърдя че сте шматки .
Весело и малолитржано прекарване на вода!
-
- новобранец
Не те разбрах квкво искаш да кажеш, би ли разяснил в повече от два реда.ескимос написа:Василев,не знам от какво разбираш,но явно си чукча писател.Тодор Василев написа: Да обаче за разлика от вас разбирам от двигатели с вътрешно горенеи смея да твърдя че сте шматки .
Весело и малолитржано прекарване на вода!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега,complast написа:...Скоро правихме експеримент с едина 15кс. Ходна.Първо сложихме двигателя на една гуменярка некъде около 3.5м.С трима души едва излезе на глисаж.После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката.
Един мой приятел има това чудо лодка - Прогрес-2.
Първо я беше оборудвал с 25 к.с. Johnson с който максималната скорост с двама човека не можеше да достигне 30 км/ч.
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане. С надуваема 3,60 и 15 коня двигател с трима души достигаме 30 км/ч без проблем, така че изобщо не може да има място за сравнение.
Миналото лято моя приятел смени 25-цата с 40-ка и вече се движи доста прилично (достига до 46-47 км/час), така че на този руски танк си му трябва по-мощнен мотор (за което пък се налага допълнително укрепване на транеца).
Скоростите, които споменавам са измерени на море, при еднакви условия.
В сладководни водоеми излизането на глисаж е по-трудно и максималните скорости са малко по-ниски.
P.S. Клипа, който си пуснал не създава усещане за особено голяма скорост.

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- gorskia
- научил се да хвърля
Щом разбираш от двигатели ще се опитам да го обясна по друг начин .Тодор Василев написа:Вие ми обяснявате че съм проззи не съм обиколил екватора с пояс и нищо не разбирам от мореплаване
![]()
Да обаче за разлика от вас разбирам от двигатели с вътрешно горенеи смея да твърдя че сте шматки .
Багажник върху лек автомобил , само той вдига разхода с около 10% .
Колко би се дигнал ако му сложиш 4 пакета фибран на багажника .
Ако колата стандартно излиза с гуми 165/75/14 а сложиш 235/75/16 ,
колко ще е разликата в харченето .
Ако има нещо неясно питай .
А извънбордовият ми двигател гори колкото му сипя .
В морето винаги влизаме с 5 литрова тубичка резерва , ей така за кураж .
Поздрави
Теорията е когато се знае всичко, но нищо не работи. Практиката е когато всичко работи, но не се знае защо.
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!
Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никои не знае защо!