А ла "Чурулик".

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: А ла "Чурулик".

Мнение от ivo75 »

Колега чакай да те светна от моите срещи с Дурафорума.Та това е търговско наименование на разпенено ПВЦ.И има различни по платност , дебелина и твърдост.Ти явно си попаднал на нещо доста твърдо и затова не се реже с макетното ножче.Аз си режа и дялкам само и единственно с макетни ножчета и мисля , че ми е по лесно и се справям.Виж в галерията ми всичко е дялкано само на ръка и с ножчета.
И аз бях попаднал на едно доста твърдо ПВЦ.Мъчих се бая и след няколко порязвания така и не го довърших :oops:
Пробвай да си намериш по меко материалче дялкай и показвай
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Здравейте, колеги.
Аз не съм си правил никога воблер сам, но скоро си взех едни боички за текстил, с метален ефект. Тунинговах си няколко стари воблерчета, които за изтъркани доста от употреба, и се получи наистина много ефектно това с металния блясък на боята. Пиша го тук, щото си мисля, че на воблеростроителите може да бъде полезно това. Въпросната боя не се измива, покрива много плътно и след пробата нямаше следи от падане на боята или изтъркване, въпреки, че единия си ровеше по плиткото дъно достатъчно дълго време :rolleyes: Аз след боята директно ги топнах в гьола, без никакъв лак. Ако се сложи и лак, сигурно ще е в пъти по-здраво покритието.
Боичките са JAVANА TEXTIL METALLIC EFFECT COLOR и си ги поръчах онлайн тук: http://armstrongcentre.com/index.php?op ... Itemid=129
Дано на някой е от полза. :smt023
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Привет авери, позволете ми да се включа в темата ви . От скоро и аз се присъединих към дялкащото братство и за сега нямам още пробвани на вода произведения/подготвям се за по добри времена/. Една молба към всички, напишете някакви размери към вашите воблери:дължина, диаметър, дебелина и диаметър на лопатката, ако е възможно ъгъла на лопатката към тялото, грамаж и др. подобни, че така наизуст малко трудно се ориентира човек. Признавам си, че до сега успехите ми са по-вече в плувките и лекото риболовене, но съм решил да пробвам и спининга и по-точно с воблери и блесни собствено производство/тези по магазините ми идват малко скъпички/, а и друго си е тръпката сам да си издялкал нещо . :wink:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Колега, това за големина на воблера, големина и ъгъл на лопатката, цвят, всичко е според условията, в които ще ловиш.
По-голям воблер, се предполага, че е за по-големи риби, съответно за по-тежък спининг. Естествено не е гаранция, че малка риба няма да подгони голяма примамка, а обратния случай още по-често се среща.
Лопатката колкото е по-голяма, толкова е по-голяма честотата на трептене на примамката.
Ъгъла колкото е по-малък, толкова е по-голяма дълбочината на газене, и обратно.
Цветовете са според сезона, според това колко е бистра или мътна водата, според водоема, лични предпочитания и т.н...
Най-добре е ако ще започваш, да гледаш от някой готов модел и да го копираш. Пък ако се получи, ще имаш мегдан и за творене после :wink:
Аз също не съм си правил, за сега само желание имам :D Ама като е по-лесно готов да си купя, за това не съм опитвал.
Иначе съм убеден, че удоволствието ще е друго да ловиш с нещо, което сам си сътворил, ако обаче виждаш, че е сполучливо творението ти.
Успех! :smt023
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

pachosz написа: Цветовете са според сезона, според това колко е бистра или мътна водата, според водоема, лични предпочитания и т.н...
Най-добре е ако ще започваш, да гледаш от някой готов модел и да го копираш. Пък ако се получи, ще имаш мегдан и за творене после :wink:
Аз също не съм си правил, за сега само желание имам :D Ама като е по-лесно готов да си купя, за това не съм опитвал.
Иначе съм убеден, че удоволствието ще е друго да ловиш с нещо, което сам си сътворил, ако обаче виждаш, че е сполучливо творението ти.
Успех! :smt023
За цветовете никъде не съм питал :( , още по-вече, че съм малко далтонист и си ги праскам на фантазия и мое виждане :wink: . За готовите модели съм съгласен, от нета и форумите си копнах доста обрзци, но ми се губи съотношението дължина-дебелина, а и почти никъде няма дадена дължина на коткретен модел. От плувките се убедих, че сполуката при творенията се получава с практиката. Малко по-вечко дялкане и шкурене и формата става :) . Успех на всички и :drinkers: .
Аватар
Smokey
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Smokey »

здравейте,

нека споделя какво правя аз.

1. харесвам си модел на воблер който искам да направя, намирам го в интернет - снимка в профил и анфаз (ако има). копирам и пейст в Word.

2. разтеглям я в няколко размера (като запазвам оригиналното съотношение) > принтирам го на лист

3. измервам така изпринтираните форми на воблера. харесвам си, примерно някой 5см и го изрязвам като шаблон.

4. шаблона поставям върху материала които ще изрязвам и оттам нататък е ясно

сега и аз да задам въпрос - боядисвам ги със спрей за джанти, но съм сигурен че има и по-добри и по-финни начини за оцветяване. моля споделете вашите..
Изображение
За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Smokey написа:здравейте,

нека споделя какво правя аз.

1. харесвам си модел на воблер който искам да направя, намирам го в интернет - снимка в профил и анфаз (ако има). копирам и пейст в Word.

2. разтеглям я в няколко размера (като запазвам оригиналното съотношение) > принтирам го на лист

3. измервам така изпринтираните форми на воблера. харесвам си, примерно някой 5см и го изрязвам като шаблон.

4. шаблона поставям върху материала които ще изрязвам и оттам нататък е ясно

сега и аз да задам въпрос - боядисвам ги със спрей за джанти, но съм сигурен че има и по-добри и по-финни начини за оцветяване. моля споделете вашите..
Ползвам същия метод, единствената трудност е, че почни не съм намирал модели и в профил, и в анфас. Не съм сигурен за съотношенията дължина - дебелина. За боядисването не се престаравам много - много, мацам както ми падне и с квото ми падне, сега покрай тия празници и всякакви гирлянди и лъскавинки има, та лепя квот ми падне, гледам все пак да мяза на рибе :wink: . По-вече ме вълнува кога ше се пооправи малко времето та да ги пробвам на най-близката ряка/Арда/, да видя ква им е играта и дали нагласям както трябва пластината :( .
Ето първият ми опит, планирал съм я като потъвака, от линията която наподобява хриле до коремната халкичка съм и наблъскал олово, но не знам грамажа, още не е довършена. В черните очи мисля да лепна бели ири лъскави метални зеници и трябва да я лакерам на цяло.Изображение :oops: .
Приемам вкякаква критика, все пак човек се учи от грешките си, и от опита на другите :wink: . :? Извинявам се за качеството на образа, ама тва са възможностите на скенера :? .
Аватар
fn1p
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от fn1p »

Здравейте колеги,от вчера съм започнал да правя един воблер,та днес го завърших,ще кажа,че съм го правил с цел,да гоня сом.Улея е направен за да може когато воблера се замята да отиват в опашката,за да има по-добър кастинг,иначе си трака доста,тъй като дупките са доста дълбоки и вътре е широко (не,че съм влизал да проверя ама...).
Малко ТТ данни:

Дължина: 7,5 см
Тегло: някъде около 15гр .
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето го и в завършен вид с тройки.
Изображение

Не съм оцветявал,защото нали казват,че сома не гледал цвета,та сега ще видим колко не го гледа цвета,само съм го лакирал.
Изображение Изображение
koko7784
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koko7784 »

а дали си го пробвал?
rumelesco
новобранец
новобранец

Мнение от rumelesco »

Първият ми воблер направен по метода А ла "Чурулик".Досега правих воблери само от топола,но този материал ми хареса.
Изображение
Изображение
6 см,10гр , плуващ,тракащ.Сега ползвах пласмасови топчета за тракалката,но следващия път ще сложа метални.
Бай_Мецан
новобранец
новобранец

Мнение от Бай_Мецан »

Супер си го избарал колега :D
И с пласмасови става, пробвай да боядисаш кухината с лак за нокти.
Сега се пробвам от една стара телескопична антена за TV да си режа парчета и да слагам вътре сачмите.
УСПЕХ :D :D :D

П.С. Абе не е ли крайно време да спретнем една русенска среща на дялкащите ?
Тракането на женски токчета винаги предава морзово послание, водещо до незабавна, пълна и повсеместна бойна готовност.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Бай_Мецан написа:Супер си го избарал колега :D
Сега се пробвам от една стара телескопична антена за TV да си режа парчета и да слагам вътре сачмите.

Пробвай с пластмасови тръбички от фулмастер, маркер или химикал. По-лесно се обработват, с моментните лепила лесно се запушват. Остава само да си избереш нужния размер и да оформиш нужното гнездо в тялото на воблера :) .
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Браво, добре си го спретнал!
Пробвай с по големи халкички за тройките, дават по голяма свобода на движенията при играта му във водата.
А за отворите на тракалките не ти е нужно нищо друго освен след пробиването да ги намажеш добре със епокси или поиестерна смола за да се втвъдят добре стение.
Ato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ato »

Бай_Мецан написа:Супер си го избарал колега :D

абе добре ще е наистина да се спретне нещо
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
rumelesco
новобранец
новобранец

Мнение от rumelesco »

Ето три нови воблера по този метод.
Изображение
Изображение
Изображение
Първо пробвах с метални съчми за тракалката,но центъра на тежеста се измести драстично и се върнах на вариант пласмасови топчета.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”