Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

А ла "Чурулик".
Модератор: emo vasilev
-
- кандидат преподавател
Re: А ла "Чурулик".
Колега чакай да те светна от моите срещи с Дурафорума.Та това е търговско наименование на разпенено ПВЦ.И има различни по платност , дебелина и твърдост.Ти явно си попаднал на нещо доста твърдо и затова не се реже с макетното ножче.Аз си режа и дялкам само и единственно с макетни ножчета и мисля , че ми е по лесно и се справям.Виж в галерията ми всичко е дялкано само на ръка и с ножчета.
И аз бях попаднал на едно доста твърдо ПВЦ.Мъчих се бая и след няколко порязвания така и не го довърших
Пробвай да си намериш по меко материалче дялкай и показвай
И аз бях попаднал на едно доста твърдо ПВЦ.Мъчих се бая и след няколко порязвания така и не го довърших

Пробвай да си намериш по меко материалче дялкай и показвай
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- pachosz
- сериозен играч
Здравейте, колеги.
Аз не съм си правил никога воблер сам, но скоро си взех едни боички за текстил, с метален ефект. Тунинговах си няколко стари воблерчета, които за изтъркани доста от употреба, и се получи наистина много ефектно това с металния блясък на боята. Пиша го тук, щото си мисля, че на воблеростроителите може да бъде полезно това. Въпросната боя не се измива, покрива много плътно и след пробата нямаше следи от падане на боята или изтъркване, въпреки, че единия си ровеше по плиткото дъно достатъчно дълго време
Аз след боята директно ги топнах в гьола, без никакъв лак. Ако се сложи и лак, сигурно ще е в пъти по-здраво покритието.
Боичките са JAVANА TEXTIL METALLIC EFFECT COLOR и си ги поръчах онлайн тук: http://armstrongcentre.com/index.php?op ... Itemid=129
Дано на някой е от полза.
Аз не съм си правил никога воблер сам, но скоро си взех едни боички за текстил, с метален ефект. Тунинговах си няколко стари воблерчета, които за изтъркани доста от употреба, и се получи наистина много ефектно това с металния блясък на боята. Пиша го тук, щото си мисля, че на воблеростроителите може да бъде полезно това. Въпросната боя не се измива, покрива много плътно и след пробата нямаше следи от падане на боята или изтъркване, въпреки, че единия си ровеше по плиткото дъно достатъчно дълго време

Боичките са JAVANА TEXTIL METALLIC EFFECT COLOR и си ги поръчах онлайн тук: http://armstrongcentre.com/index.php?op ... Itemid=129
Дано на някой е от полза.

- antivik
- кандидат преподавател
Привет авери, позволете ми да се включа в темата ви . От скоро и аз се присъединих към дялкащото братство и за сега нямам още пробвани на вода произведения/подготвям се за по добри времена/. Една молба към всички, напишете някакви размери към вашите воблери:дължина, диаметър, дебелина и диаметър на лопатката, ако е възможно ъгъла на лопатката към тялото, грамаж и др. подобни, че така наизуст малко трудно се ориентира човек. Признавам си, че до сега успехите ми са по-вече в плувките и лекото риболовене, но съм решил да пробвам и спининга и по-точно с воблери и блесни собствено производство/тези по магазините ми идват малко скъпички/, а и друго си е тръпката сам да си издялкал нещо . 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- pachosz
- сериозен играч
Колега, това за големина на воблера, големина и ъгъл на лопатката, цвят, всичко е според условията, в които ще ловиш.
По-голям воблер, се предполага, че е за по-големи риби, съответно за по-тежък спининг. Естествено не е гаранция, че малка риба няма да подгони голяма примамка, а обратния случай още по-често се среща.
Лопатката колкото е по-голяма, толкова е по-голяма честотата на трептене на примамката.
Ъгъла колкото е по-малък, толкова е по-голяма дълбочината на газене, и обратно.
Цветовете са според сезона, според това колко е бистра или мътна водата, според водоема, лични предпочитания и т.н...
Най-добре е ако ще започваш, да гледаш от някой готов модел и да го копираш. Пък ако се получи, ще имаш мегдан и за творене после
Аз също не съм си правил, за сега само желание имам
Ама като е по-лесно готов да си купя, за това не съм опитвал.
Иначе съм убеден, че удоволствието ще е друго да ловиш с нещо, което сам си сътворил, ако обаче виждаш, че е сполучливо творението ти.
Успех!
По-голям воблер, се предполага, че е за по-големи риби, съответно за по-тежък спининг. Естествено не е гаранция, че малка риба няма да подгони голяма примамка, а обратния случай още по-често се среща.
Лопатката колкото е по-голяма, толкова е по-голяма честотата на трептене на примамката.
Ъгъла колкото е по-малък, толкова е по-голяма дълбочината на газене, и обратно.
Цветовете са според сезона, според това колко е бистра или мътна водата, според водоема, лични предпочитания и т.н...
Най-добре е ако ще започваш, да гледаш от някой готов модел и да го копираш. Пък ако се получи, ще имаш мегдан и за творене после

Аз също не съм си правил, за сега само желание имам

Иначе съм убеден, че удоволствието ще е друго да ловиш с нещо, което сам си сътворил, ако обаче виждаш, че е сполучливо творението ти.
Успех!

- antivik
- кандидат преподавател
За цветовете никъде не съм питалpachosz написа: Цветовете са според сезона, според това колко е бистра или мътна водата, според водоема, лични предпочитания и т.н...
Най-добре е ако ще започваш, да гледаш от някой готов модел и да го копираш. Пък ако се получи, ще имаш мегдан и за творене после![]()
Аз също не съм си правил, за сега само желание имамАма като е по-лесно готов да си купя, за това не съм опитвал.
Успех!

здравейте,
нека споделя какво правя аз.
1. харесвам си модел на воблер който искам да направя, намирам го в интернет - снимка в профил и анфаз (ако има). копирам и пейст в Word.
2. разтеглям я в няколко размера (като запазвам оригиналното съотношение) > принтирам го на лист
3. измервам така изпринтираните форми на воблера. харесвам си, примерно някой 5см и го изрязвам като шаблон.
4. шаблона поставям върху материала които ще изрязвам и оттам нататък е ясно
сега и аз да задам въпрос - боядисвам ги със спрей за джанти, но съм сигурен че има и по-добри и по-финни начини за оцветяване. моля споделете вашите..
1. харесвам си модел на воблер който искам да направя, намирам го в интернет - снимка в профил и анфаз (ако има). копирам и пейст в Word.
2. разтеглям я в няколко размера (като запазвам оригиналното съотношение) > принтирам го на лист
3. измервам така изпринтираните форми на воблера. харесвам си, примерно някой 5см и го изрязвам като шаблон.
сега и аз да задам въпрос - боядисвам ги със спрей за джанти, но съм сигурен че има и по-добри и по-финни начини за оцветяване. моля споделете вашите..

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- antivik
- кандидат преподавател
Ползвам същия метод, единствената трудност е, че почни не съм намирал модели и в профил, и в анфас. Не съм сигурен за съотношенията дължина - дебелина. За боядисването не се престаравам много - много, мацам както ми падне и с квото ми падне, сега покрай тия празници и всякакви гирлянди и лъскавинки има, та лепя квот ми падне, гледам все пак да мяза на рибеSmokey написа:здравейте,

Ето първият ми опит, планирал съм я като потъвака, от линията която наподобява хриле до коремната халкичка съм и наблъскал олово, но не знам грамажа, още не е довършена. В черните очи мисля да лепна бели ири лъскави метални зеници и трябва да я лакерам на цяло.

Приемам вкякаква критика, все пак човек се учи от грешките си, и от опита на другите

Здравейте колеги,от вчера съм започнал да правя един воблер,та днес го завърших,ще кажа,че съм го правил с цел,да гоня сом.Улея е направен за да може когато воблера се замята да отиват в опашката,за да има по-добър кастинг,иначе си трака доста,тъй като дупките са доста дълбоки и вътре е широко (не,че съм влизал да проверя ама...).
Малко ТТ данни:
Дължина: 7,5 см
Тегло: някъде около 15гр .

Ето го и в завършен вид с тройки.

Не съм оцветявал,защото нали казват,че сома не гледал цвета,та сега ще видим колко не го гледа цвета,само съм го лакирал.
Малко ТТ данни:
Дължина: 7,5 см
Тегло: някъде около 15гр .
Ето го и в завършен вид с тройки.
Не съм оцветявал,защото нали казват,че сома не гледал цвета,та сега ще видим колко не го гледа цвета,само съм го лакирал.

а дали си го пробвал?
Първият ми воблер направен по метода А ла "Чурулик".Досега правих воблери само от топола,но този материал ми хареса.

6 см,10гр , плуващ,тракащ.Сега ползвах пласмасови топчета за тракалката,но следващия път ще сложа метални.
6 см,10гр , плуващ,тракащ.Сега ползвах пласмасови топчета за тракалката,но следващия път ще сложа метални.
Супер си го избарал колега
И с пласмасови става, пробвай да боядисаш кухината с лак за нокти.
Сега се пробвам от една стара телескопична антена за TV да си режа парчета и да слагам вътре сачмите.
УСПЕХ
П.С. Абе не е ли крайно време да спретнем една русенска среща на дялкащите ?

Сега се пробвам от една стара телескопична антена за TV да си режа парчета и да слагам вътре сачмите.
УСПЕХ

Тракането на женски токчета винаги предава морзово послание, водещо до незабавна, пълна и повсеместна бойна готовност.
- antivik
- кандидат преподавател
Пробвай с пластмасови тръбички от фулмастер, маркер или химикал. По-лесно се обработват, с моментните лепила лесно се запушват. Остава само да си избереш нужния размер и да оформиш нужното гнездо в тялото на воблераБай_Мецан написа:Супер си го избарал колега![]()
УСПЕХ![]()
![]()
![]()

Браво, добре си го спретнал!
Пробвай с по големи халкички за тройките, дават по голяма свобода на движенията при играта му във водата.
А за отворите на тракалките не ти е нужно нищо друго освен след пробиването да ги намажеш добре със епокси или поиестерна смола за да се втвъдят добре стение.
Пробвай с по големи халкички за тройките, дават по голяма свобода на движенията при играта му във водата.
А за отворите на тракалките не ти е нужно нищо друго освен след пробиването да ги намажеш добре със епокси или поиестерна смола за да се втвъдят добре стение.
абе добре ще е наистина да се спретне нещоБай_Мецан написа:Супер си го избарал колега![]()
УСПЕХ![]()
![]()
![]()
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
Ето три нови воблера по този метод.

Първо пробвах с метални съчми за тракалката,но центъра на тежеста се измести драстично и се върнах на вариант пласмасови топчета.
Първо пробвах с метални съчми за тракалката,но центъра на тежеста се измести драстично и се върнах на вариант пласмасови топчета.