ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Черна мряна
Други названия: балканска мряна
Латинско наименование: Barbus meridionalis petenyi


Актуална информация за риболов на Черна мряна


Описание

Балканската мряна се смята за красавица сред рибите. Дори сред останалите видове пребиваващи по нашите води, тя е на първо място по изящество. От българската титла измислена за мряната идва и сравнението, за девойките "красива като мряна". Формите на мряната обитаваща нашите водоеми е съвършена. Тя има вретеновидна и закръглена, покрита със ситни, но много стабилно захванати люспи. Балканската мряна е от семейство шаранови.
По размери черната мряна, радко надвишава 35 см дължина, а теглото й достига до 1 кг. Средата на живот, определя и краските на мряната. Най-разпространена е тя в златисто и покрита със ситни тъмни петна. В сребристи цветове са рибите обитаващи пясъчните и каменисти дъна. По гърба черната мряна е по-тъмна, а често цвета и прелива към опушено бронзов или сиво-черен.
Плавниците на красавицата са жълтеникави, а когато навлезе в брачния период, стават изчистено оранжеви. Гръбната перка е силно прибрана към тялото й. Сравнена с видове мрени като бялата Barbus barbus, маришката Barbus cyclolepis, резовската Barbus tauricus Kesseler, тя се отличава с удебеления лъч на гръбната перка. Черната мряна има мек и гладък, такъв в задния край на тялото си.
Главата й е удължена. Устата е характерна с долна, месеста и здрава устна, по която се открояват два чифта мустаци. Първият чифт мустачки е по-голям и е разположен в ъглите. За втората двойка е типично по-малкият размер и разположението е по върха на муцуната.
Черната мряна е стадна риба. В риболова трябва да се знае това, защото улавяйки една има голям шанс за още от вида й.
Съюза за ловците и рибарите в България, създаден от 1999 г. и наречен СЛРБ, отпуска периодично информация за най-големите екземпляри улавяни у нас. Тази информация е много надеждна и достоверна. В съюза не се предоставят данни за нерегистрираните лица. В състезанието за риболов участват екземплярите по измерено и регистрирано тегло, а не по размери в дължината, защото там се допускат грешки.


Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 7 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE