ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Черна мряна
Други названия: балканска мряна
Латинско наименование: Barbus meridionalis petenyi


Актуална информация за риболов на Черна мряна


Вадене

Малките мрени се ловят, без много усилия. За едрите екземпляри това правило не важи и може да стане доста сложно. Големите парчета са борбени и силни. При засичане те стремглаво се отправят към дъното, в търсене на убежище като камъни. Мряна с размери в порядъка на 400–500 грама могат да създадат доста усложнения в улова, ако успеят да се укрият под някой камък. В такива случаи нищо не е способно да я извади и единственото, което може да се направи е да се изчака сама да излезе от скривалището.
По принцип поведението на черната мряна е едно и също при улов и се налага да се взема под внимание. За едрите парчета се налага да се изчака да премине 5 минутната разходка из водоема, след което уморена тя сама се предава излизайки към повърхността.
За улова в бързеите, сложността става двойна, т. к. освен съпротивата с борбената мряна трябва да се справяме и с теченията. Влакното трябва да издържи и тежестта и силата на рибата, а наред с тях и съпротивлението на теченията. Мряната е хитра и застава срещу течението, което води до силно изпъване на влакното. В случай, че рибата не се е захванала здраво има риск да се разкачи, тогава трябва да се вдигне бигела и да се отпусне свободно влакно. По този начин заблуждаваме мряната, че се е освободила, в резултат, от което тя се пуска по течението. Когато бързеят е къс, а в края му има вир е да я измъкнем от там. Когато той е по-дълъг, след кратката почивка, трябва отново да обновим битката докато е в бързея, като съобразим поведението й, че ще потърси укритие под камъните, а и имаме в предвид съпротивлението на течението, което може да скъса влакното.


Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 7 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE